Positie

Wielrennen is een sport waarbij het lichaam langere tijd in dezelfde houding belast wordt. Daarnaast zijn de bewegingen van het onderlichaam repeterend van aard. Hierdoor kunnen er bij een verkeerde positie op de fiets ongunstige krachten op spieren en gewrichten komen. Bij veel wielrenners zorgt dit voor blessures en pijntjes tijdens het fietsen. Veel voorkomende locaties voor klachten zijn de nek, schouders, rug en knieƫn. Een goed afgestelde fiets kan de kans op blessures aanzienlijk verkleinen en herstel van blessures ondersteunen. Daarnaast zorgt een goed afgestelde fiets er voor dat je met dezelfde intensiteit meer vermogen kan leveren en dus harder kan fietsen.

Beweging

Doordat een dynamische analyse op je eigen fiets en met weerstand gedaan wordt, is het goed mogelijk om eventuele compensatie tijdens het fietsen in beeld te brengen. Vanuit deze analyse kan de houding tijdens het fietsen geoptimaliseerd worden. Een goede houding zal er voor zorgen dat er een betere balans is tussen je fysieke mogelijkheden en de belasting die op je lichaam komt tijdens het fietsen.

Meting

Tijdens een dynamische fietspositiemeting wordt eerst door middel van een intake en lichamelijk onderzoek gekeken naar je (fysieke) mogelijkheden en doelen. Aan de hand van deze gegevens zal een dynamische video analyse gedaan worden en de huidige fietspositie beoordeeld worden.

Daarna zal de fiets afgesteld worden zodat de fietspositie geoptimaliseerd kan worden. Nadat de fiets afgesteld is zal er een video gemaakt worden van de nieuwe houding en gekeken worden of deze voldoet aan de richtlijnen.

De meting zal afgesloten worden met een korte evaluatie. Alle aanpassingen en de nieuwe maten van je fiets krijg je in een verslag.

 

IMG_6019